آمار بازدیدکنندگان

17امروزmod_vvisit_counter
62دیروزmod_vvisit_counter
314این هفتهmod_vvisit_counter
368هفته گذشتهmod_vvisit_counter
1160این ماهmod_vvisit_counter
1192ماه گذشتهmod_vvisit_counter
82360کل بازدیدهاmod_vvisit_counter

بازدیدکنندگان: 2 مهمان حاضر
IP شما: 54.163.91.250
 , 
امروز: 03 آبان 1393
 
مشخصات گياه برنج پي دي اف چاپ پست الكترونيكي
نوشته شده توسط مدیر سایت   
يكشنبه ، 24 مهر 1390 ، 10:34


ساقه برنج راست ، استوانه ای و جز در قسمتی که گره ها وجود دارند تو خالی است. ارتفاع ساقه به ۶۰ تا ۲۰۰ سانتیمتر میرسد. برنج علاوه بر ساقه اصلی ، ۴ تا ۵ ساقه فرعی دارد.
ساقه برنج راست ، استوانه ای و جز در قسمتی که گره ها وجود دارند تو خالی است. ارتفاع ساقه به ۶۰ تا ۲۰۰ سانتیمتر میرسد. برنج علاوه بر ساقه اصلی ، ۴ تا ۵ ساقه فرعی دارد. برگهای برنج به صورت متناوب در دو ردیف در دو طرف ساقه قرار گرفته اند. برگ برنج دارای غلاف ، پهنک ، زبانک و گوشوارک است. همچنین برنج مانند گندم ، دارای گل آذین خوشه ای میباشد که دانه ها در آن قرار میگیرند.
برخلاف سنبلچه های گندم و جو و ذرت که فشرده و نزدیک به هم هستند، سنبلچه های برنج به صورت غیر فشرده روی محورهای اصلی و فرعی گل آذین قرار میگیرد. میوه برنج دارای غلافی سفید رنگ ، قهوه ای ، کهربایی ، قرمز یا بنفش است که این میوه را به همراه غلاف آن ، شلتوک مینامند. برای قابل استفاده شدن برنج برای انسان ، باید شلتوک را پوست کنند، یعنی غلاف را از دانه جدا نمایند.

کشت برنج
شواهد نشان میدهند که تقریبا ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد ، در کشورهای هند و چین ، کشت برنج متداول بوده است پس از گندم ، برنج دومین غله مهم در دنیا به حساب می آید. نزدیک به ۹۰ درصد سطح زیر کشت و تولید برنج، متعلق به کشورهای خاور دور میباشد. بیش از نصف محصول برنج هم در دو کشور هند و چین تولید میشود. بطور کلی ، کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری برمه ،تایلند ، ویتنام ، لائوس ، اندونزی ، فیلیپین ، پاکستان ، هند ، آمریکا ، ژاپن ، ایتالیا ، مصر ، چین ، برزیل ، کوبا ، مکزیک و استرالیا از تولید کنندگان برنج به شمار می آیند

کشت برنج در ایران
کشت برنج در ایران در نواحی شمالی بویژه رودسر و استان خوزستان تاریخچه طولانی دارد. شواهد نشان میدهد که این محصول در این ناحیه، قرنها پیش از میلاد مسیح و در زمان هخامنشیان رواج داشته است البته امروزه با توجه به رشد روز افزون جمعیت ایران ، تولید داخلی برنج پاسخگوی نیاز مردم نیست و به همین دلیل ، مقادیر قابل توجهی از این محصول از خارج وارد میشود

انواع برنج
برنجهای یک ساله، در شرایط مساعد آب و هوایی قادرند رشد مجدد خود را پس از برداشت محصول اول ، آغاز نمایند و محصول دوم و گاهی حتی تا چند سری ، محصول تولید کنند. برنجهای وحشی یک ساله در نقاط مرتفع یا باتلاقهای غیر دائمی کم عمق رشد میکنند. برنجهای یک ساله کلا نسبت به کم آبی مقاومترند. برنجهای وحشی چند ساله اغلب در مناطق پست و باتلاقهای دائمی کشت میشوند.
شرایط مناسب برای کشت برنج
دما: میانگین دمای مورد نیاز برنج هنگام رشد باید بین ۲۰ تا ۳۷ درجه سانتیگراد باشد. پایین بودن دما در اوایل فصل زراعی یا آبیاری مزرعه با آب سرد سبب میشود که زمان رسیدن دانه ها به تأخیر افتد. بالا بودن دما هم موجب کاهش تعداد سنبلچه های بارور و وزن دانه ها میشود.
 نور: نور هم یکی از عوامل مؤثر در رشد گیاه است. شدت نور در اوایل فصل زراعی شاید عامل محدود کننده ای برای رشد برنج به حساب آید. اما با نزدیک شدن به پایان فصل زراعی ، بویژه موقع تشکیل خوشه ، رقابت برای جذب نور بین بوته ها افزایش مییابد.
رطوبت: مناسب ترین میزان رطوبت برای گلدهی گیاه برنج ، ۷۰ تا ۸۰ درصد است. رطوبت کمتر از ۴۰ درصد ، عامل بازدارنده ای برای گلدهی گیاه به شمار میرود. وزش باد و ریزش باران و تگرگ ، در زمان گلدهی زیانبار است. همچنین بارندگی موقع برداشت محصول هم عملیات مربوط به خشک شدن محصول را به تأخیر می اندازد. برنج ، کلا گیاه آب دوستی به شمار میرود، ولی آبزی نیست. چون ریشه گیاهان آبزی قادر نیست که تارهای کشنده و ریشه های فرعی تولید کند. در حالی که ریشه برنج هم تار کشنده و هم ریشه فرعی دارد.
آب: آب مورد نیاز برنج از سایر غلات بیشتر است. هشتاد درصد آب مورد نیاز محصول برنج تولید شده در جهان بویژه در نقاط استوایی ، از آب باران تأمین میگردد. ۲۰ درصد باقی مانده را از آب رودخانه و آب چاه تأمین مینمایند. نتایج بدست آمده نشان داده که اگر دمای آب کمتر از ۱۹ درجه سانتیگراد باشد، زمان رسیدن دانه به تأخیر می افتد. اگر هم از ۳۰ درجه بیشتر باشد، گسترش ریشه و میزان عملکرد گیاه برنج به دلیل محدود بودن اکسیژن موجود در آب ، کم میشود و بازدهی گیاه کاهش مییابد.
خاک: برنج در خاکهای مختلف ، از فقیر تا غنی که تنها آب مورد نیاز گیاه تأمین باشد، به عمل می آید. البته مقدار آب مصرف یدر خاکهای سبک بیش از خاکهای سنگین است. مناسب ترین خاک برای کشت برنج ، خاک رسی با لایه غیر قابل نفوذ در عمق ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتری و همراه با مقدار زیادی مواد آلیاست. برنج اصولا نسبت به شوری خاک و شوری آب مقاوم است. در صورتی که آب کافی برایشستشوی نمک خاک وجود داشته باشد، می توان از برنج برای اصلاح خاکهای شور استفاده نمود.

روش های کشت برنج
روش مستقیم: بذر را مستقیما داخل خاک آماده میکارند.
روش نشاء: بذر خیس شده را داخل زمین مخصوصی به نام خزانه میکارند و سپس ، بوته یا نشای بدست آمده را به زمین اصلی مزرعه منتقل مینمایند.

کود مورد نیاز برنج
برنج ، همچون دیگر غلات نسبت به نیتروژن واکنش خوبی از خود نشان میدهد. همچنین نیتروژن را به صورت آمونیوم و نیترات جذب میکند. از طرف دیگر ، کودهای فسفردار ، رشد ریشه و مقاومت گیاه را دربرابر بیماریها و کودهای پتاسیم دار ، انتقال مواد فتوسنتزی از برگ به اعضای دیگر گیاه بویژه دانه ، و نیز استقامت بوته ها را افزایش میدهند.

 برداشت محصول
زمان برداشت با توجه به دما، معمولا از ماههای مرداد و شهریور شروع شده و تا اواخر آبان یا اوایل آذر ادامه میابد. هنگام برداشت محصول ، باید ۸۰ درصد دانه های غلافدار (شلتوک) واقع در بخش بالایی خوشه وبرگها زرد شده و دانه ها سخت شده باشند. دانه ها معمولا یک تا دو هفته از آغاز زرد شدن برگها سخت میشوند. البته درصد رطوبت شلتوک هم معیاری برای برداشت محسوب میشود. میزان رطوبت شلتوک باید بین ۲۰ تا ۳۵ درصد باشد. در برخی کشورها از جمله ایران، برداشت محصول را با استفاده از داس انجام میدهند. خوشه های بریده را دسته دسته میکنند و میگذارند تا خشک شود پس از خشک شدن، برنج برای مراحل دیگر آمادهاست.

خواص برنج
بیرونی ترین لایه برنج پریکارپ نام دارد که بسیارسخت و شفاف است. پوست دانه، زیر این بخش قرار گرفته که از لحاظ پروتئین و چربی غنی، ولی از نظر نشاسته ای فقیر است. پس از پوست ، لایه آلورن هست که جزء آندوسپرم میباشد. بنابراین ضمن عمل پوست کنی ، بخش عمده ای از مواد مغذی برنج از دست میرود اکثر مردم آسیا از برنج تغذیه میکنند. این ماده غذایی کامل نیست، چون میزانپروتئین و اسید آمینه آن خیلی کم است. برنج گلوتن ندارد، پروتئین عمده آن اوریزنین میباشد.
ترکیب اصلی برنج ، نشاسته است که عمدتا در آندوسپرم قرار گرفته است. برنجهایی که آمیلو پکتین بیشتری دارند لعاب بیشتری داده و انبساط آنها موقع پخت کم است. برنج را پس از جوشاندن و دم کردن، همراه با گوشت ، ماهی و انواع سبزی میل میکنند. در تهیه نشاسته و شیرینی هم از آن استفاده میشود. البته در کشورهایی که انحصارا از برنج به عنوان غلات خود استفاده میکنند، بیماریهای مختلف سوء تغذیه از جمله بری بری ، کاهش رشد افراد و کاهش توان نیروی کار دیده میشود. برنج را باید همراه با سایر غلات مصرف نمود. چون مصرف آن به تنهایی تمام نیازهای غذایی بدن را بر آورده نمیسازد.